Kainkoira


Rotumääritelmä

Ulkonäkö

Kai tunnetaan myös nimillä tiikerikoira ja kai koira. Kooltaan kai on keksikokoinen, ollen suurempi kuin shiba, mutta pienempi kuin muut shikat (hokkaido,kishu ja shikoku). Muista japanilaisista roduista kain erottaa sen brindle väritys, eli jokaisella yksilöllä tulisi olla raidoitusta. Rodulla on kolme hyväksyttyä väriä; aka-tora(punabrindle), chu-tora (ruskebrindle) ja kuro-tora (mustabrindle), joista aka-tora on harvinaisin. Kailla esiintyy myös resessiivinen geeni, joten silloin tällöin voi myös syntyä valkoisia tai kerman värisiä yksilöitä. Kuten muillakin nihon ken:llä, kailla on kaksinkertainen turkki. Peitinkarva on karheaa ja suoraa, aluskarva on tiheää ja pehmeää. Suurimmalla osasta kaita on kielessään mustia läikkiä, mutta esimerkiksi rodun kotimaan alkuperäisen rotujärjestön rotumääritelmän (KKA) mukaan läikät eivät ole toivottuja.

Luonne

Kai on älykäs, voimakas, itsenäinen (myös kissamaiseksi sanottu) ja valpas koira, jolla on vahva metsästysvietti. Kait ovat myös tunnettuja uskollisuudestaan ja niitä usein sanotaan yhden ihmisen koiraksi. Kai todella on yhden ihmisen koira, mutta pystyy sitoutumaan myös useampaan ihmiseen vaikka ei samanlaisella kiintymyksellä kuin siihen ″valitsemaansa″ ihmiseen. Muiden japanilaisten rotujen tapaan kait ovat tunnettuja siisteydestään ja oppivatkin sisäsiistiksi hyvin nopeasti.
Luonteeltaan kait ovat voimakkattaita, oman arvon tuntevia ja valppaita. Vieraita kohtaan kait suhtautuvat varauksellisesti. Kai tarvitsee kunnon sosiaalistamisen pentuna ja sosiaalistamista on hyvä jatkaa myös koiran aikuisiällä. Muiden japanilaisten rotujen tapaan kailla voi esiintyä vieraskoira-aggressiivisuutta, mutta tuttujen koirien kanssa kai tulee erinomaisesti toimeen.

Terveys

Rotua pidetään yleisesti hyvin terveenä, mutta koska tutkittujen koirien määrä on niin pieni, ettei mitään tilastoja ole esittää väitteiden tueksi. Tällä hetkellä tiedossa on muutama epilepsia tapaus, glaukooma, yksi PRA tapaus, lonkkanivelen kehityshäiriöitä , muutama polviongelmainen, yksi megaesophagus ja sydämen sivuääniä on löydetty usealta yksilöltä.

Kenelle kai sopii?

Rotu soveltuu aktiiviselle ja pitkäpinnaiselle ihmiselle. Kain sosiaalistaminen vaatii aikaa ja hermoja, koska taantumia varmasti sosiaalistamisen aikana tulee. Kai vaatii paljon liikuntaa ja onkin erinomainen kumppani ulkoilmaihmiselle.


Rotumääritelmä


Käyttötarkoitus: Metsästys- ja seurakoira

Historiaa: Rotu polveutuu Japanissa muinoin esiintyneistä keskikokoisista koirista. Se vakiintui omaksi rodukseen vuoriston ympäröimällä Kain alueella Yamanashin piirikunnassa. Rotu tunnetaan myös nimellä "Kai toraken". Sen erityispiirre on juovikas turkki. Rotua käytetään pääasiassa villisian ja peuran metsästykseen. Näiden koirien voimakkaan laumavietin uskotaan vaikuttaneen rodun säilymiseen puhtaana. Rotu julistettiin kansallisaarteeksi vuonna 1934.

Yleisvaikutelma: Keskikokoinen, tasapainoinen, vankkarakenteinen koira, jolla on hyvin kehittynyt lihaksisto. Tyypillinen Japanin vuoristoalueiden koira. Voimakkaat raajat, erittäin hyvin kehittyneet kintereet.

Tärkeitä mittasuhteita: Säkäkorkeuden suhde rungon pituuteen on 10:11.

Käyttäytyminen/luonne: Tarkkaavainen ja hyvin valpas.


P Ä Ä
Kallo: Leveä otsa.
Otsapenger: Erittäin selvä, lievä otsauurre
Kirsu: Musta, kuononselkä on suora.
Kuono-osa: Kuono-osa kapeneva, ei kovin pitkä mutta kohtuullisen vahva.
Huulet: Tiiviit.
Leuat/hampaat: Voimakkaat hampaat, leikkaava purenta.
Posket: Hyvin kehittyneet.
Silmät: Suhteellisen pienet, lähes kolmionmuotoiset ja väriltään tummanruskeat.
Korvat: Kolmiomaiset, hieman eteenpäin kallistuvat ja tanakasti pystyssä. Hieman suuremmat kuin muilla keskikokoisilla japanilaisilla roduilla.

K A U L A: Vahva, voimakas ja lihaksikas.

R U N K O
Säkä: Korkea.
Selkä: Suora ja lyhyt.
Lantio: leveä ja lihaksikas.
Rintakehä: Syvä, kylkiluut kohtuullisesti kaareutuvat.
Vatsa: : Selvästi ylösvetäytyvä.

H Ä N T Ä:
R A A J A T
ETURAAJAT
Lavat: Kohtuullisen viistot, hyvin kehittyneet lihakset.
Kyynärpäät: Rungonmyötäiset.
Kyynärvarret: Suorat, voimakkaat ja lihaksikkaat.
Välikämmenet: Hieman viistot.
Etukäpälät: Hyvin kaartuvat, tiiviit varpaat. Paksut, joustavat päkiät. Kynnet kovat ja mieluiten väriltään tummat.
TAKARAAJAT
Reidet: Pitkät.
Sääret: Lyhyet.
Kintereet: Vahvat ja joustavat.
Takakäpälät: Kuten etukäpälät.

L I I K K E E T: Kevyet ja joustavat

K A R V A P E I T E
Karva: Peitinkarva karkeaa ja suoraa, pohjavilla pehmeää ja tiheää. Hännässä karva on pitkähköä ja pystyä.
Väri: Juovikas (brindle): juovikas musta, juovikas punainen ja juovikas ruskea. Rodulle on ominaista että pentu on syntyessään yksivärinen mutta karva muuttuu myöhemmin juovikkaaksi.

K O K O
Säkäkorkeus: Urokset 53 cm, nartut 48 cm, sallitaan poikkeama +/- 3 cm.

V I R H E E T:
Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

H Y L K Ä Ä V Ä T _ V I R H E E T:


HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.